jo ah,, att leva med självskada..

att leva med självskada...


Många menar att det på senare tid ökat bland unga människor. Skälen skulle vara en utbredd kroppsfixering i samhället och där fler gör skönhetsoperationer, tatuerar och piercar sig och att vissa grupper av ungdomar har det gemensamt att de självskadar sig.

 

Ett annat skäl skulle vara att det "smittar" och ytterligare skäl som anförs är att ungdomar mår sämre idag. Samtidigt vet vi att det är ett problem som uppmärksammas mer än tidigare. Så även om man kan anta att självskadebeteende ökar finns inga säkra belägg för det.



Vad menas med självskada?




Med självskada menas en impulsiv och medveten handling med syfte att skada sin egen kropp utan att vilja dö. Beräkningar säger att mellan fem och sju procent (12 procent av flickorna) av alla ungdomar självskadar sig och bland vuxna drygt tre procent.




Självdestruktivt beteende




Självskada räknas som ett självdestruktivt beteende, precis som att röka, utsätta sig för farliga situationer och relationer, självmord och självmordsförsök, ätstörning, missbruk av alkohol och droger.

När det talas om självskada brukar också nämnas en form av självskada som kan förekomma hos personer som är utvecklingsstörda eller har autismstörning, så kallat stereotypt självskadande, liksom självskada vid vissa svåra psykotiska tillstånd och tvångsmässig självskada vid något som kallas för trichotillomani.

Någon skarp gräns mellan självdestruktivt beteende och självskada går inte att dra. En del som självskadar sig har tidigare haft traumatiska upplevelser, andra har missbrukat alkohol eller droger och åter andra har försökt ta livet av sig. 

Hälften av alla som självskadar sig har också någon form av ätstörning, liksom att det ofta förekommer bland dem som fått diagnosen borderline, som är en form av personlighetsstörning.

Det finns många känslomässiga reaktionsmönster som påminner om varandra oavsett vilket självdestruktivt beteende man har. När personer skadade sig själv genom att förgifta sig med mediciner är anledningar ofta att andra skulle bry sig om henne. Det är också en av anledningen till att fortsätta att karva i sitt sår. Självhat är också något som går igenom i nästan alla fall.

Självskada och andra självdestruktiva handlingar handlar alltså om svårigheter att kunna hantera negativa känslor och impulser.




Varför?





En känsla av att man förtjänar att bli straffad av någon anledning

  • En känsla av lättnad för att hantera ilska, känslomässig spänning
  • För att lugna sig när panikångesten kommer
  • För att få kärlek och uppmärksamhet
  • För att straffa andra
  • För att känna tillhörighet och ha en identitet
  • För att känna sig värdefull
  • För att få utlopp för självhat
  • För att känna kontroll
  • Att fly från känslor av tomhet och ensamhet
  • Prestationsångest och stress
  • Ett sätt att fysiskt uttrycka vad man upplever psykiskt "Själens sår på utsidan"

Självskadebeteende upplevs ofta som beroendeframkallande.

Självskadebeteende kan drabba vem som helst och är mycket vanligare än man kan tro. En individ kan börja skada sig i sin ensamhet och döljer ofta sitt beteende för omgivningen under en längre tid innan hon/han upptäcks eller samlar mod och berättar det för någon.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0